Klarar din byggnad kraven?
De flesta banker ger rabatt till bolånekunder som har en villa (eller bostadsrätt*) med energiklass C eller bättre i en energideklaration (t.ex. SBAB). Andra banker kräver oftast energiklass A eller B.
Energiklass C motsvarar det nybyggnadskrav som ställs på ett hus som byggs idag, vilket i praktiken innebär ett nära-nollenergihus. Kraven är med andra ord väldigt höga.
Vi kan kontrollera om er villa eller ert radhus klarar kraven, och om den gör det kan vi utföra en energideklaration utan platsbesök.
Klicka här eller längst ner på sidan för ett antal exempel på byggnaders energiklasser i Skåne, Göteborg, Stockholm och Luleå.
Hur fungerar det? Hur beställer man?
1. Ni svarar på ett antal frågor i frågeformuläret nedan och mailar svaren till oss.
2. I samma mail bifogar ni även bilder på er senaste el och vattenfaktura.
3. Om byggnaden värms med fjärrvärme, gas, pellets eller ved behöver vi även se bilder på dessa fakturor eller styrkta uppgifter om förbrukad mängd.
4. Om radonmätning är utförd i byggnaden vill vi gärna att ni även skickar en bild på mätprotokollet.
Mailadressen ni ska skicka till är: grontbolan@enara.se. Maila helst fakturor och ifyllt frågeformulär i samma mail.
Om byggnaden nyligen är uppförd och inte varit bebodd ett helt år (12 månader) har man ännu inte någon årsförbrukning att använda i energideklarationen. Då kan man i stället använda energibalansberäkningen som gjordes vid bygglovsansökan som underlag för energideklarationen. I detta fall behövs inga fakturor och inget ifyllt frågeformulär. Skicka energibalansberäkningen i ett mail till grontbolan@enara.se. Skriv även byggnadens registrerade byggår och vilken månad ni flyttade in i mailet.
Värmer ni varmvatten med el utan värmepump? T.ex. med en varmvattenberedare. Klicka här för info.
Om kraven på minst energiklass C uppfylls utför vi energideklarationen. Det går också bra att meddela oss om er bank ställer andra krav än energiklass C för grönt bolån, Då utför vi bara energideklarationen vid energiklass B eller bättre.
Då kraven inte uppfylls (= energiklass D, E, F eller G) utförs ingen energideklaration, men ni får reda på vilken energiklass byggnaden hade fått vid en energideklaration. Betalningsinstruktioner för kontrollen mailas samtidigt. Anledningen till att vi inte kan utföra deklarationen är att Boverket ställer krav på att ett platsbesök med besiktning måste göras om byggnaden har en annan energiklass än A, B eller C.
Priset för kontrollen och beräkningar är 295 kr vid betalning med Swish.
Om ni istället väljer att betala mot faktura (20 dagar) är priset 395 kr.
Om byggnaden uppfyller kraven för energiklass C eller bättre är det totala priset 1 395 kr för både kontrollen och utförd deklaration vid betalning med Swish. Om vi skickar en faktura (20 dagar) är priset 1495 kr.
En energideklaration registreras hos Boverket samt mailas till er tillsammans med instruktioner för betalning.
För att få Swishrabatten på 100 kronor ska betalning via Swish göras senast dagen efter kontrollen och/eller energideklarationen utförs. I annat fall skickas en faktura med det ej rabatterade priset.
Alla priser är inklusive moms.
Låter det krångligt? Ring oss eller maila till grontbolan@enara.se så förklarar vi.
*Detta erbjudande gäller villor/radhus. Se nedan gällande bostadsrätter.
Bostadsrätter ska energideklareras gemensamt av föreningen.
Ta gärna kontakt med oss om ni vill energideklarera er bostadsrättsförening. Om ni har tillräckligt låg energiförbrukning och separata värmesystem i bostäderna eller om byggnaden nyligen är uppförd kan det vara möjligt att energideklarera hela er förening utan något platsbesök. Alla bostäder i föreningen kan då också vara berättigade till rabatt på bolånen (Grönt bolån).
Vanliga frågor
Uppvärmd yta
Uppvärmd yta är den golvyta i byggnaden som är avsedd att värmas upp till mer än 10 grader C. Detta kallas i Atemp i energideklarationen.
Det är golvytan och inte boytan som ska anges. I ett 1,5 plans hus är ofta golvytan några kvadratmeter större än boytan eftersom viss yta under snedväggar tas bort i boytan.
Garage räknas aldrig in i Atemp. Har ni ett garage i byggnaden ska denna yta skrivas in tillsammans med ungefärlig vintertemperatur och hur ytan värmts upp under övriga uppvärmda ytor.
Uppvärmningssystem
Det vanligaste uppvärmningssystemet i nyare hus är frånlufts-värmepump (FX).
Denna återvinner värmen från inomhusluften och ventilerar sedan ut kall luft. Denna värmepumps-typ har ingen utedel och är kopplad (oftast i överkant) till ventilationen.
Andra värmepumps-typer är:
Bergvärmepump,
Jordvärmepump,
Luft/vatten-värmepump
Luft/luft-värmepump
Luft/vatten-värmepump och luft/luft-värmepump har alltid en utedel.
Oftast har luft/vatten-värmepumpen en ganska stor utedel.
En luft/luft-värmepump kombineras oftast med direktverkande el-radiatorer eller elslingor i golvet och värmer inget varmvatten. Varmvatten bereds då oftast med en elektrisk varmvattenberedare.
Det finns även värmepumpsberedare som i princip är en mindre luft/vatten-värmepump som enbart används för att bereda varmvatten.
(Det kan vara lönsamt att byta till en sådan om man har en väldigt hög varmvatten-användning)
Andra uppvärmningssystem är:
Direktverkande el (elradiatorer eller elslingor i golvet),
Vattenburen el (elpanna),
Fjärrvärme,
Gaspanna,
Oljepanna,
Vedpanna
Pelletspanna.
Ofta kombineras olje, ved och pelletspannor med en elpatron så att det alternativt går att använda el till uppvärmning och varmvatten.
Ventilation
De olika typer av ventilation som finns är:
Självdrag (S), Inga fläktar. Även om man har typ Paxfläktar i badrummet räknas det som självdrag. Detta var det vanligaste systemet fram till ungefär i mitten/slutet på 1970-talet.
Mekanisk frånluftsventilation (F), Oftast innebär detta att man har en fläkt på vinden eller taket och tilluftsventiler i fönster eller i ytterväggarna. Detta var det vanligaste systemet från ungefär i mitten/slutet på 1970-talet.
Mekanisk frånluftsventilation med återvinning = frånluftsvärmepump (FX). Se uppvärmningssystem ovan.
Mekanisk till och frånluftsventilation med återvinning (FTX).
FTX innebär att man inte har några tilluftsventiler i fönster eller vägg. Tilluften får man då via tilluftsdon i taket eller vid golvet i alla rum förutom kök, badrum, klädkammare eller förråd. Här ska det istället finnas frånluft. Ventilationsaggregatet återvinner värmen i inomhusluften och överför denna till tilluften.
Det finns även en "äldre" typ av ventilation. Mekanisk till och frånluftsventilation (utan återvinning). (F/T).
Denna typ används inte i nyare byggnader eftersom den inte är energieffektiv.
Hur ska laddning av el eller hybridbil, uppvärmt garage, utespa, m.m. hanteras i energideklarationen.
Om ni använt el till annat som inte räknas in i byggnadens energianvändning ska vi uppskatta denna energimängd och ta bort den från byggnadens elförbrukning. Det finns frågor om detta i frågeformuläret. Skriv så utförligt som möjligt så blir det lättare att uppskatta "rätt" mängd. Om inte utrymmet i formuläret räcker till går det bra att skriva ytterligare information i mailet. Det går också bra att bifoga ytterligare bilagor med information.
Om ni har fjärrvärme och värmt upp ett garage eller förråd med fjärrvärmen ska vi även uppskatta och ta bort den energi som använts till det, Vi ska göra detta eftersom värme i garage och förråd precis som när det gäller el inte ska räknas in i byggnadens energianvändning.
Gör så här:
1. Ladda hem frågeformuläret och fyll i uppgifterna.
2. Spara filen i PDF format.
3. Klicka på Tellus Talks logga eller här.
4. På Tellus Talks sida: Klicka på "Välj fil" och hänvisa till den sparade PDF filen (frågeformuläret).
5. Klicka sedan på knappen "Granska och signera med Bankid"
6. Klicka på "Signera dokument" och välj BankID på annan enhet.
7. Starta BankID på din mobil och scanna QR-koden som visas.
8. Spara det signerade dokumentet som visas. Klart!
Nu har ni ett signerat frågeformulär som kan mailas tillsammans med övriga dokument.
Exempel på olika byggnaders energiklasser
I exemplen finns byggnader med frånluftsvärmepump, fjärrvärme och biogas i Skåne, Göteborg, Stockholm och Luleå
Hur mycket är 0,1 procents ränterabatt?
Med ett lån på 3 miljoner kronor ges cirka 3 000 kr rabatt per år i tio år.
Den totala ränterabatten blir då cirka 30 000 kr eftersom energideklarationen gäller i tio år.
Tänk också på att kravet för att byggnaden ska placera sig i en viss energiklass ändras när Boverket inför nya byggregler.
Oftast blir det då betydligt svårare att uppnå samma energiklass som tidigare i energideklarationen.
Har ni redan gjort en energideklaration gäller dock denna fortfarande.
Senast Boverket införde nya byggregler var 2020 (BBR 29). Nya byggregler ska komma under år 2025 men "energidelen" kommer inte att uppdateras i samband med detta, utan denna del ska uppdateras senare. Boverket har ännu inte meddelat när detta kommer att göras.