Varmvatten med el

Om man endast värmer varmvatten med el (t.ex. en varmvattenberedare) är det i princip omöjligt för byggnaden att placera sig i energiklass B (och till och med svårt att klara energiklass C) om man inte har solceller, solfångare eller annat som hjälper till att värma varmvatten. 

Anledningen är att varmvattenenergin i energideklarationen ska normaliseras, alltså ska varmvattenenergin som anges i energideklarationen vara den mängd varmvattenenergi som är "normal" för byggnaden.
Om man då endast värmer varmvatten med el (utan hjälp av värmepump eller värmepumpsberedare) är den "normala" varmvattenenergin 20 kWh/m2 och år. I en byggnad på 100 m2 motsvarar det 2000 kWh. Det blir då väldigt lite energi kvar som får användas för att värma byggnaden om man ska klara energiklass B eller C. 

Om man värmer varmvatten med exempelvis en luft/vatten-värmepump blir den normaliserade varmvattenenergin betydligt lägre eftersom en sådan värmepump enligt Boverkets föreskrifter har en verkningsgrad på 200% vid varmvattenberedning (COP 2). En byggnad på 100 m2 har då endast en normaliserad varmvattenenergi på 1000 kWh/år och mer energi kan användas för att värma byggnaden utan att förbrukad energimängd blir för hög.